Prinsip Seni

30 04 2010

Prinsip seni ialah resipi yang penting dalam menjadikan sesebuah karya itu berkualiti atau tidak. Sekiranya karya tersebut ada semua elemen seperti garisan, value dan lain-lain tu tapi jika tak pandai mengolahnya dengan cara yang sesuai, hasil tersebut mungkin tidak memuaskan. Komposisi yang baik ialah prinsip menggabungkan elemen2 seni utk mewujudkan satu perletakan subjek atau objek yang estetik agar hasil akhir akan menjadi yang terbaik.

Antara prinsip seni ialah:

Center of Interest/ Focal Point/Titik Tumpuan
Ini adalah kawasan di mana akan menarik perhatian pada pandangan yang pertama pada komposisi keseluruhan karya. Boleh juga dikatakan sebagai ‘first read’ dalam olahan tersebut dan perkara yang lain dikatakan sebagai ‘second read’ dan yang seterusnya. Kawasan ini adalah yang paling penting berbanding dengan objek atau elemen lain dalam komposisi tersebut. Ianya boleh diwujudkan dengan adanya kontras dari segi value/nilai, warna yang panas dan ceria serta perletakan dalam format lukisan tersebut. Mungkin ada yang pernah mendengar berkenaan ‘the rule of third’ dan kebiasaannya subjek utama dalam lukisan tersebut hendaklah di letakkan 1/3 dari kompisisi keseluruhan agar ianya lebih menarik dan tidak boring.

Balance/keseimbangan
Satu perasaan kesamaan secara visual dari segi rupa, bentuk nilai, warna dan lain-lain. Keseimbangan ini boleh dihasilkan secara simetrikal atau asimetrikal. Biasanya, objek, nilai, warna texture, rupa dan bentuk boleh digunakan untuk mewujudkan keseimbangan dalam komposisi ini.

Harmoni
Satu perasaan yang timbul hasil dari membawa keseluruhan komposisi menjadi satu sebagai satu unit. Sebagai contoh, sekiranya dalam lukisan itu kita hanya menggunakan garisan yang beralum dan berbentuk organik, penggunaan garisan berbentuk geometric akan menyebabkan karya tersebut hilang keharmoniannya secara keseluruhan. Harmoni ini sering dikaitkan bersama dengan unity/kesatuan. Kalau ada unity dalam sesebuah karya, maka harmoni juga akan wujud.

Kontras
Terdapat perubahan terutama dari segi nilai yang akan mewujudkan kesan perbezaan yang ketara dalam komposisi. Kontras menunjukkan perbezaan antara rupa dan boleh digunakan sbg background utk membawa objek keluar atau kedepan dalam sesuatu karya. Atau dengan kata lain, ianya juga boleh digunakan utk mewujudkan ‘area of emphasis’.

Movement/pergerakan
Ianya adalah ‘visual flow’ atau aliran visual dalam sesuatu komposisi. Ianya wujud secara visual dan boleh dilihat melalui cadangan pergerakan yang terhasil dari perletakan objek ke objek atau susunan elemen.pergerakan ini boleh diwujudkan melalui perbezaan corak nilai seperti meletakkan nilai terang dan gelap pada satu arah susunatur sehingga membawa pandangan kita sama-sama bergerak melalui keseluruhan komposisi.

Rhythm/irama
Irama ini berkait rapat dengan pergerakan, Ianya seperti tarian yang ada alunan objek dan bergerak seolah-olah seperti irama muzik. Ianya wujud selalunya hasil dari pengulangan elemen yang sama dan beralun

Variety/kepelbagaian

Wujud hasil dari kepelbagaian elemen dalam sesuatu komposisi. Kesan dari kepelbagaian ini mungkin akan mewujudkan kontras atau perbezaan.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: